DACOS logo

Welcome aboard

Persoanele care calatoresc cu autocarele DACOS pot fi insotite de bagaje care contin efecte personale. Calatorind cu DACOS, pasagerii sunt responsabili pentru manipularea bagajelor. La cerere, calatorii pot fi ajutati sa-si transfere bagajele in cala autocarelor DACOS. In localitatile in care exista agentii de voiaj, pasagerii sunt rugati ca dupa achizitionarea biletului de calatorie sa-si transporte bagajele catre autocar si sa le inmaneze conducatorului auto, pentru a fi introduse in cala autocarului. Revine in responsabilitatea calatorilor supravegherea bagajelor pe parcursul deplasarii, in special in statiile de oprire. La terminarea cursei clientii DACOS sunt obligati sa-si ridice bagajele din cala autocarului.
In curand, vom pune la dispozitia clientilor etichete speciale de identificare pentru pasagerii care au nevoie de sprijin in manipularea bagajelor. Este vorba de persoanele in varsta, clientii cu dizabilitati sau adultii care calatoresc insotiti de copii mici.

Restrictii la transportul bagajelor

Un bagaj pentru fiecare calator este transportat gratuit, in baza biletului de calatorie. Inca un bagaj aditional poate fi transportat pentru o taxa de 5,00 lei. Bagajele transportate peste numarul admis (2) vor fi taxate conform grilei alaturate (in curand).
Un bagaj de mana, avand o greutate de pana la 12 kg, poate fi transportat in salonul autocarului. Bagajul de mana trebuie sa se potriveasca in spatiul special amenajat deasupra scaunelor sau sub banchetele calatorilor.
Greutatea maxima pe care o poate avea un bagaj trebuie sa nu fie mai mare de 25 de kilograme. O taxa cuprinsa intre 5,00 si 10,00 lei (functie de distanta parcursa va fi achitata pentru depasirea greutatii admise. Bagajele trebuie sa nu depaseasca 1.50 m cand se aduna dimensiunile exterioare ale bagajului (lungime + latime + inaltime). O taxa cuprinsa intre 5,00 si 10,00 lei (functie de distanta parcursa) va fi achitata pentru depasirea dimensiunilor admise.

Tipuri de bagaje acceptate

In general, bagajele acceptate includ valizele, sacii speciali pentru transport, gentile sport, trusele de scule si cutiile speciale de carton. Bagajele din plastic sau cele din hartie nu sunt acceptate drept potrivite pentru transportul in cala autocarului.

Este interzis transportul armelor de foc in salonul autobuzului.

Obiectele de valoare, documentele, registrele, bijuteriile, banii, articolele electronice, retetele medicale si actele nu vor fi introduse in bagajele transportate in cala pentru bagaje. Laptopurile sunt considerate "articole electronice" si nu pot fi transportate in cala pentru bagaje acestea putand fi totusi transportate in salonul autocarului in plasa portpachet sau alaturi, pe scaunul pe care il ocupa pasagerul. Daca aveti intrebari suplimentare legate de articole specifice ce sunt permise la transport (in cala sau in salonul autocarului), va rugam sa consultati Lista cu articolele interzise (in curand).

Raspunderea pentru bagajele transportate

Persoanele transportate la bordul autocarelor DACOS sunt asigurate pentru riscul de accidente. In baza clauzei 13-9 este extinsa acoperirea politei de asigurare pentru pagube la bunuri si bagaje personale. Pierderea bagajelor sau furtul acestora nu reprezinta un risc ce cade in sarcina operatorului de transport.
Raspunderea maxima pentru bagajele pasagerilor transportati de DACOS este de100 pentru fiecare bagaj/calator. DACOS nu va livra bagajele pierdute sau uitate catre detinatorii acestora. Cade in sarcina detinatorilor sa-si pregateasca modalitatile de transport a bagajelor pierdute si recuperate catre destinatiile dorite.

Articole interzise

- explozivi, munitii, artificii;
- materiale iritante sau ofensive;
- gaze comprimate (ex: butan, oxigen, propan);
- materiale corozive (ex: acizi, produse alcaline, acumulatori, mercur);
- lichide si solide inflamabile (ex: acetona, gaze lichefiate, alcool industrial, chibrituri);
- materiale magnetice, otravuri (ex: arsenic, cianuri, insecticide);
- materiale radioactive;
- materiale oxidante (ex: decoloranti, nitrati, peroxizi);
- orice produse de origine animala: carne, lapte sau produse derivate din acesta, neconservate.

Bagaje pierdute

In cazul in care vreti sa anuntati pierderea sau distrugerea bagajelor va rugam sa ne transmiteti in scris, pe adresa companiei sau prin e-mail la webmaster@dacos.com.ro, o avizare in care veti mentiona macar urmatoarele: numarul biletului de calatorie, locul, data, ora, cauzele si imprejurarile producerii evenimentului asigurat.