DACOS logo

persoane cu dizabilitati

Beneficiaza de gratuitate la transportul cu autobuzele DACOS, toate categoriile de persoane ocrotite prin Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificarile si completarile ulterioare.

procedura de admitere la transport

Persoanele cu handicap precum si asistentii personali sau insotitorii acestora vor utiliza biletele de calatorie emise de catre institutiile abilitate. Asistentii personali sau insotitorii persoanelor cu handicap calatoresc in baza biletelor speciale de calatorie gratuita acordate persoanei cu handicap, pe care este inscrisa mentiunea "asistent personal", respectiv "insotitor".

persoana cu handicap sau asistentul personal

va prezenta la ghiseele agentiilor de voiaj sau, dupa caz, soferilor DACOS, cupoanele statistice completate conform rubricatiei (numar dosar handicapat, nume si prenume, ruta: “de la statia” – “pana la statia”).

asistentii personali

se legitimeaza cu actul de identitate si pot calatori fara sa insoteasa persoana cu handicap.

insotitorii persoanelor cu handicap

nu dispun de legitimatii proprii si nu sunt inscrisi in legitimatia persoanei protejate. In aceste conditii, acceptul la transport va fi acordat in situatia in care insotesc PERSOANA cu handicap, in baza cupoanelor statistice ale biletelor de calatorie acordate in baza Legii nr.448/2006 completate conform rubricatiei (numar dosar handicapat, nume si prenume, ruta: “de la statia” – “pana la statia”). Operatorul din agentie sau soferul vor verifica daca Insotitorul calatoreste impreuna cu Persoana cu handicap si daca are completat corespunzator cuponul statistic, pe care trebuie sa existe mentiunea “insotitor”.

identificare beneficiari

Angajatii DACOS vor depune toate eforturile necesare pentru identificarea corecta a celor ce sunt protejati de prevederile legii 448/2006. Pentru a evita orice situatie neplacuta va rugam sa prezentati, la cerere, legitimatia (adeverinta), biletul special pentru calatorii gratuite si actul de identitate al utilizatorului. In baza acestei adrese, reprezentantii DACOS au obligatia sa verifice valabilitatea legitimatiei, a cupoanelor statistice si a certificatului de incadrare in grad de handicap, la momentul efectuarii calatoriei. Daca toate documentele prezentate confirma calitatea de beneficiar al serviciilor acordate in baza Legii 448/2006, operatorul din agentie sau soferul, vor inscrie pe spatele cupoanelor aferente biletelor de calatorie gratuita urmatoarele: ora si data deplasarii persoanei cu handicap precum si locul atribuit in autobuz.

legislatie nationala

Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicata.

HG 680/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap.

Informatii suplimentare [A.N.P.D.]
Aici puteti consulta actele normative ce au incidenta cu domeniul protectiei si promovarii drepturilor persoanelor cu dizabilitati, ordonate cronologic si dupa tipul lor.

valabilitate bilete

Biletele de calatorie gratuita sunt valabile numai pentru anul inscris pe fata biletului, conform anexei nr.1 la normele metodologice si in prima luna calendaristica a anului urmator celui pentru care au fost distribuite beneficiarilor.